(Continuant amb el traspàs del feisbuk)

Jo ara ja fa prou que no, però abans si. I em pregunte perque fumaba i no tinc respostes, però tampoc les tenia quan fumaba. A més estic farta de sentir:"de algo ens hem de morir", "pues jo tinc un tio que fins els 85 anys va fumar més que un carreter i com si res" i tantes altres excuses que fan servir els fumadors perque reialment no tenen cap resposta a eixe per qué fumen. I, siguem realistes d'una vegada A NINGÚ LI AGRADA FUMAR.

Ara que no fume, voldria que ningú fumara i una cosa tinc ben clara: Si el tabac en compte d'embrutar els nostres pulmons ens embrutara la mà, de segur que ningú fumaría. S'imagineu a cada calada de cada cigarreta, les nostres mans o les cames més i més grogues i negres? Aaaagghhh, asquerós!!!

Mon pare sempre els diu als fumadors: "De segur que un iogurt caducat ja no t'el menjes per la data que possa en el pot, i en la caixeta dels cigarrets et diu que pots morir i com si res" Igual la solució és possar data de caducitat als cigarrets...
I us dic una cosa, si voleu deixar de fumar, podeu



FUMES?
Els cigarrets han format part de la vida social de tal manera que moltes persones pensen que són una cosa "normal". Pero els cigarrets no son cap cosa normal. Encara que, comparats amb altres drogues, són barats i fàcils de comprar, són molt adictius i causen molts malalties, i fins i tot la mort. Amés, la investigació demostra que el fum ambiental del tabac pot afectar la salut dels qui no fumen.


ELS FETS
Una de cada cinc persones fumadores mor prematurament a causa del tabac. Moren de malalties del cor, càncer, emfisema (malaltia que fa que els pulmons siguen menys capaços d'expandir-se i de contraure's degut a una pèrdua d'elasticitat)...

Respirar el fum ambiental del tabac pot causar molts problemes respiratoris en els xiquets i càncer i malalties de cor en persones adultes.

La tendència actual és prohibir que es fume als llocs públics i en el lloc de treball. Açó ajudarà a deixar de fumar, i contribuirà a mantindre ambients més saludables.

PER QUÉ?
La majoría de les persones fumadores volen deixar de ser-ho...i tenen bons motius.

Beneficis de deixar de fumar Els resultats es noten als pocs minuts.

Deixar de fumar aprota beneficis en qualsevol edat.
Deixar de fumar les allibera d'una adicció, millora l'aspecte físic, ja que desapareix l'olor de tabac de la seua roba, de la seua casa i del seu cós.
Deixar de fumar millora la hidratació de la pell. A més millora la seua economía. Pero sobretot MILLORA LA SEUA SALUT.
* Als 20 minuts, la pressió arterial baixa al seu nivell normal, i també la freqüencia cardíaca i la temperatura dels peus i les mans pugen als nivells normals.
* A les 8 hores, els nivells de monòxid de carboni i oxigen es normalitzen. Açó permet que la respiració siga més profunda i l'oxigenació pulmonar millora.
* A les 24 hores, disminueix els risc de patir un atac cardíac.
* A les 48 hores, milloren els sentits del gust i de l'olfacte.
* A les 72 hores, ha desaparegut qualsevol resta de nicotina existent en l'organisme, amb la qual cosa el "mono" ja està passat, el teu cos ja no necessita eixa droga. A més els pulmons augmente de volum i comença a millorar la funció respiratòria.
* De la 2ª setmana als 3 mesos, millora la circulació sanguinía, millora la capacitat física i es cansarà menys amb qualsevol activitat, i la funció pulmonar augmenta fins en un 30%.
* Del 1r fins el 9é mes, millora el drenatge bronquial, es reduïxen la tos i el risc d'infeccions, disminuïxen la fatiga i la dificultat respiratòria.
* A l'any, disminuïx a la meitat el risc de malatia o atac coronari.
* Als 5 anys, el risc de patir càncer de pulmó disminuïx a la meitat. També disminuïx el risc de patir càncer de la cavitat oral, laringe, esòfag, bufeta, renyó i pàncrees.
* A partir dels 15 anys, el risc de patir malaties cardiovasculars s'iguala al risc de les persones que no han fumat mai.

Les dones que deixen de fumar abans d'embarassar-se o en els primers 3 mesos de l'embaràs, disminuïxen el risc de pes baix en nàixer per al seu fill o filla, i també altres riscos relacionats amb l'embaràs.
Estudis recents assenyalen que el risc de càncer de mama és major en les fumadores, cosa que suggereix que deixar de fumar pot disminuir també el risc de càncer de mama.
Les persones que deixen de fumar viuen més que les que continuen fumant.
Deixar de fumar beneficia hòmens i dones a qualsevol edat.
Deixar de fumar abans dels 50 anys reduïx a la meitat el risc de morir en els següents 16 anys, comparat amb el de les persones que continuen fumant; i als 64 anys, el risc de mort és semblant al de les persones de la mateixa edat que mai han fumat.
Les persones majors de 50 anys que deixen de fumar, a més dels beneficis inmediats, també tenen un risc reduït de morir de malatia de les arteries coronàries i càncer de pulmó. CONSELLERIA DE SANITAT.

Així és que tu tries!!! TRIA LA VIDA, DEIXA DE FUMAR JA!!!

Nydia Crespo. 20-10-2009